מגדלי היוקרה שנפגעו במרכז תל אביב (צילום: כלכליסט)
פגיעה ישירה מטיל איראני הפכה את אחד ממגדלי היוקרה המרכזיים בעיר לתמרור אזהרה נדל”ני. העירייה הכריזה עליו כמבנה מסוכן, המהנדסים מזהירים מקריסה – והמדינה נדרשת להחליט: מי ישלם את המחיר?
מערכת ישראל עסקים
מגדל יוקרתי בלב תל אביב, שנפגע ישירות במטח האחרון, הוגדר השבוע כמבנה מסוכן בעקבות פגיעה בקורה המרכזית – אחת מהתומכות הקריטיות בשלד הבניין. לפי מהנדסי העירייה, הפגיעה יוצרת סיכון ממשי לקריסה, גם ללא המשך ירי או רעידות משנה.
בעלי הדירות, שרבים מהם רכשו נכסים בעשרות מיליוני שקלים, קיבלו הודעה רשמית מהעירייה: “המבנה מהווה סכנה לנפש ולרכוש”. מצב כזה מחייב פינוי מיידי, חוות דעת הנדסיות מעמיקות – וגרוע מכל – אחריות ישירה של הדיירים לתיקון.
לפי חוק העזר העירוני, אין למדינה חובה מיידית לממן תיקון נזקים מסוג זה. אם לא יוחלט אחרת ברמה לאומית – מאות מיליוני שקלים עשויים ליפול על כתפי הדיירים. מנגד, נשמעות קריאות לפיתוח מתווה פיצויים ייעודי, בדומה לזה שפעל לאחר רעידות אדמה ונזקי מלחמה קודמים.
מהנדס הבניין, ישראל דוד, מנסה להרגיע: “כרגע אין תרחיש להריסה, ויש מתווה תיקון עם אפשרות לאכלוס מדורג.” גם היזם, ברק רוזן, וחברת הפיקוח תומכים בחיזוק הבניין ולא בהריסתו – אך בשלב זה מדובר בהצהרות שעדיין נבחנות הנדסית.
עיריית תל אביב מצהירה שתסייע ככל הניתן – כולל פינוי, ליווי הנדסי וסיוע בקידום פתרון מול משרדי הממשלה. אך לא ברור האם הסיוע יכלול מימון או רק תיאום והפעלה לוגיסטית.
האירוע מעלה שאלות קשות: האם מדינת ישראל ערוכה להגן כלכלית על בעלי דירות במבנים רגישים? האם מבני יוקרה חדשים עומדים בתקני עמידות קפדניים מספיק? ומה המשמעות של כל זה על ערך הנדל”ן והביטוח האזרחי?
מה אתם חושבים – האם המדינה צריכה לממן את תיקון המגדל?
האם אתם סומכים על מבנים רבי קומות חדשים בעידן של איום טילים מתקדם?
והאם המקרה הזה צריך לשנות את התפיסה התכנונית והביטוחית של כל ענף הבנייה בישראל?
כתבו בתגובות, שתפו את הפוסט, ותייגו מהנדס, יזם או רגולטור שצריך לקרוא את זה עכשיו.