צילום: Christophe Morin/IP3/Getty Images
כשהבעלים של אחת מחברות התקשורת הגדולות במדינה שוקל למכור, זה לא רק סיפור על עסקה אפשרית – אלא איתות לעסקים, רגולטורים ומשקיעים על מגמות עומק שמשנות את כללי המשחק בענף.
מערכת ישראל עסקים
המהלך האחרון של פטריק דרהי, האיש שמזוהה יותר מכל עם HOT ועם תחרות אגרסיבית בשוק התקשורת הישראלי, פתח מחדש את השיח על שוק תקשורת משתנה – לא רק בישראל, אלא גם ברמה גלובלית. לפי דיווחים, קבוצת אלטיס שכרה את בנק רוטשילד לבחון הצעות למכירת נתח משמעותי מ־HOT, ויש מי שמדבר גם על מכירה מלאה.
השווי המבוקש – 2 מיליארד יורו – לא משקף רק שווי נכסים, אלא גם ציפיות שוק, תחזיות עתידיות ומתח בין רגולציה מתהדקת לתחרות גוברת. עבור בעלי עסקים בישראל, ובעיקר כאלה שפועלים בתחומי מדיה, תקשורת, טכנולוגיה ושירותים צרכניים – מדובר ברגע קריטי שראוי להתעכב עליו.
דרהי הוא לא טיפוס שנלחץ מתנודתיות רגעית. הוא פועל מתוך ראיית מאקרו, בוחן מגמות גלובליות, ופועל באופן שממזג חוכמה פיננסית עם תזמון אסטרטגי. ההחלטה לשקול מכירת נתח מ־HOT לא מגיעה בחלל ריק. מדובר בשוק תקשורת שמצוי במאבק יומיומי על תשומת לב, נאמנות, איכות חוויה – ובעיקר, רווחיות.
HOT נמצאת כבר שנים בעמדת לחץ. מול סלקום ופרטנר, שמציעות שירותים דיגיטליים מתקדמים, ומול נטפליקס, אפל TV ו־YouTube שמחוללות מהפכת תוכן – החברה התמודדה עם שחיקה תחרותית, אתגרים טכנולוגיים ורגולציה הדוקה.
אבל השאלה הגדולה היא מה יקרה אם אכן תימכר. האם ייכנס שחקן זר? האם גוף ישראלי ינסה לאחד כוחות ולהשיב עטרה ליושנה? או שאולי אנחנו עדים לפרידה שקטה מאחת מחברות הדגל של תחילת שנות ה־2000, כשהכבלים היו העתיד והסיבים עוד לא נפרסו?
לצד זאת, בעלי עסקים יכולים ללמוד מהמהלך של דרהי גם לקחים אישיים. לפעמים ההחלטה לצאת היא לא תבוסה – אלא תזמון חכם. לפעמים עדיף לוותר על שליטה עכשיו, כדי לשמר ערך לפני שהוא נשחק. לפעמים הסימנים נמצאים מול העיניים – אבל רק מי שמסתכל כמה צעדים קדימה יודע לזהות אותם.
משקיע חכם בודק לא רק כמה העסק שווה היום, אלא כמה הוא יהיה שווה בעוד שלוש שנים. האם HOT תמשיך להיות שחקנית מובילה או תהפוך לעוד מותג מתכווץ? האם זה הזמן למזג, להמציא מחדש או פשוט לחתוך הפסדים?
כל יזם, לא משנה אם הוא מנהל מיזם טכנולוגי, עסק משפחתי או קבוצת חברות, צריך לשאול את עצמו מדי תקופה: האם אני עדיין במקום הנכון? האם הזמן שלי בפנים ממצה ערך – או שמה שמצפה לי בחוץ שווה יותר?
המהלך של דרהי עשוי להיראות כמו עסקה של מיליארדים, אבל עבור הרבה בעלי עסקים, זהו רגע מצוין לעשות בדק בית.
האם אתם שוקלים שינוי אסטרטגי בעסק שלכם?
מהם האיתותים שגורמים לכם לבחון את כיוון הפעולה מחדש?
כיצד הייתם פועלים אם מישהו היה מציע לקנות מכם את העסק – האם הייתם מוכנים, או מופתעים?
שתפו תובנות, תייגו יזמים שהחליפו כיוון או מכרו עסק ברגע הנכון – וביחד נבנה שיח אמיץ, שקוף וממוקד על תזמון, אסטרטגיה וחוכמה עסקית.