Photo by Nataliya Vaitkevich
החלטה רגולטורית יוצרת סערה בשוק הקנאביס בישראל – אבל מאחורי כל משבר רגולטורי מסתתרת תובנה עסקית אחת שיכולה לשנות את כללי המשחק
מערכת ישראל עסקים
כאשר שר הכלכלה ניר ברקת מודיע על היטל בגובה 165 אחוזים על יבוא תפרחות קנאביס רפואי מקנדה, לא מדובר רק בהחלטה כלכלית. מדובר בצומת עסקית דרמטית, שבה שוק שלם צריך להחליט אם הוא נלחץ – או נלחם. ואם נלחם – אז איך?
עבור הציבור הרחב והלקוחות המטופלים בקנאביס רפואי, מדובר באיום מוחשי. מחירים שיעלו, זמינות שתצטמצם, ותחושה שהאינטרס הבריאותי שוב נכנע ללחצים כלכליים או פוליטיים.
עבור בעלי עסקים, ובעיקר יזמים בתחום הבריאות, היבוא, הרוקחות והחקלאות, מדובר ברגע מפתח – כזה שמחייב בחינה מחודשת של מודלים עסקיים, שיתופי פעולה, מיזמים מקומיים ואפילו מעבר לתפיסות חדשות של גידול, פיתוח והפצה.
יש מי שיראו בהחלטה הזו גזירה – ויש מי שיזהו בה דלת שנפתחה.
היטל ההיצף שנקבע, מיועד להגן על יצרנים ישראלים מפני תחרות לא הוגנת מצד יבוא מקנדה, שמגיע במחירים נמוכים ומזרים לשוק כמויות שגוזלות נתח שוק ממתחרים מקומיים. השאלה היא – האם שוק הקנאביס הישראלי מסוגל באמת לספק את הביקוש המקומי? האם הוא ערוך באיכות, בזמינות ובסטנדרטיים הנדרשים?
מי שנערך כראוי – יוכל כעת לתפוס עמדת מפתח.
החלטה כזו יוצרת שינוי במבנה התחרות. מי שיש לו שליטה על שוק הגידול המקומי, קשרים עם מפעלי מיצוי ועיבוד, שיתופי פעולה עם רשתות הפצה ובתי מרקחת, ומודל מימון גמיש – יכול לבנות יתרון תחרותי חדש.
ליזמים, זו קריאה לחשוב אחרת. במקום להילחם בהיטל – לפתח אלטרנטיבות. חוות גידול עם תשתית חכמה, מיזמים טכנולוגיים לניהול מלאי ושרשרת אספקה, מוצרים מבוססי מיצוי, שיתופי פעולה בינלאומיים עם מדינות אחרות מלבד קנדה.
וליבואנים? גם כאן יש מקום לתגובה יצירתית. אולי דווקא עכשיו נפתחות דלתות ליבוא ממדינות שטרם מיצו את הפוטנציאל שלהן בישראל, אולי כדאי לבחון שיתופי פעולה עם יצרנים ישראלים כדי להקים קווי ייצור משותפים, או להתמקד בפיתוח ערך מוסף מעבר למוצר עצמו – שירות, לוגיסטיקה, פלטפורמות דיגיטליות לרופאים ומטופלים.
מי שבאמת יוביל בשוק הזה, לא יהיה מי שזועק הכי חזק נגד הרגולציה – אלא מי שמתאים את עצמו הכי מהר לתוך מציאות חדשה.
המהלך של משרד הכלכלה אמנם מכוון להגן על השוק המקומי, אך הוא גם חושף את הצורך הדחוף במדיניות כוללת, שקופה ומאוזנת בתחום הקנאביס. מדיניות שלא רק מגיבה – אלא יוצרת עתיד ברור ובר ביצוע עבור מאות אלפי מטופלים ואלפי בעלי עסקים.
ההצלחה בשוק הקנאביס ב־2025 לא תגיע מהמתחרים הזולים ביותר, אלא מהשחקנים החכמים, הממוצבים, המחוברים – ובעיקר מהיזמים שלא מחכים שהחוקים ישחקו לטובתם, אלא לומדים לשחק נכון בתוך החוקים שנקבעים.
מה דעתכם על החלטת שר הכלכלה?
האם אתם חושבים שזה מהלך הכרחי כדי להציל את השוק המקומי – או פגיעה קשה בזכות של מטופלים לבחירה חופשית?
ואם אתם עוסקים בתחום – כיצד אתם מתכוונים להיערך לאתגר או לנצל את ההזדמנות?
שתפו אותנו מהזווית שלכם, הזמינו קולגות לדיון, ותייגו יזם או שותף עסקי שלדעתכם יכול למצוא כאן את ההזדמנות שכולם פספסו.