נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי (צילום: STRINGER / AFP)
התוכנית של קרן המטבע, ביטול הפיקוח על המטבע, ושאיפת המדינה לחזור לשווקי ההון הבינלאומיים יוצרים מציאות חדשה – גם עבור משקיעים ישראלים
מערכת ישראל עסקים
בזמן שרבים בעולם רואים בארגנטינה סמל לחוסר יציבות כלכלית, מתחת לפני השטח מתרקמת תנועה שקטה אך דרמטית. קרן המטבע הבינלאומית אישרה לארגנטינה חבילת מימון עצומה של 20 מיליארד דולר לשנתיים הקרובות, מתוכה 12 מיליארד יועברו כבר בימים הקרובים, ושני מיליארד נוספים צפויים ביוני. הסכום הזה לא נועד רק לאזן את הגירעון – הוא מהווה תמריץ אמיתי לרפורמות מבניות, לביטול הפיקוח על המטבע, ולהחזרת אמון בשוק המקומי והבינלאומי.
מה שמעניין הוא לא רק גובה הסכום, אלא הכיוון שהוא מייצג. הבנק המרכזי בארגנטינה כבר הודיע שיבטל את קיבוע שער הפסו – אחד המנגנונים שנחשב לשנוי במחלוקת – ובמקביל יתחיל בהסרה הדרגתית של בקרות ההון. צעדים אלו מאותתים למשקיעים כי הכלכלה המקומית פותחת שעריה מחדש. לא עוד מדיניות מגבילה, אלא ניסיון לחזור למודל פתוח, תחרותי ומבוסס שוק.
עבור בעלי עסקים ומשקיעים בישראל, זוהי נקודת זמן מרתקת. יזמים עם זיקה לאמריקה הלטינית, חברות בתחום הפודטק, האנרגיה, הטכנולוגיה והחקלאות – עשויות לגלות עניין מחודש בשוק הארגנטינאי, שצמא להשקעות חיצוניות, ידע, שיתופי פעולה ופתרונות מתקדמים.
כמובן, אין מדובר בהזדמנות חפה מסיכונים. ארגנטינה ממשיכה להיאבק באינפלציה גבוהה, באי יציבות פוליטית ובאתגרים חברתיים חריפים. עם זאת, עבור מי שיודע לנתח מגמות עומק, לזהות מימושים מוקדמים ולפעול בזהירות אך בנחישות – מדובר בכניסה אסטרטגית לתוך שוק מתחדש, עם פוטנציאל צמיחה אדיר לאורך זמן.
דווקא בעלי עסקים קטנים ובינוניים עם גמישות, יצירתיות ויכולת תגובה מהירה, יכולים לנצל את השלב הזה לבניית דריסת רגל ראשונית – לפני שקרנות ההשקעה הגדולות ייכנסו. השלב הזה, רגע אחרי תחילת הרפורמה ולפני גל ההשקעות – הוא לעיתים הרגע המדויק ביותר להתחיל לזוז.
התוכנית של קרן המטבע לארגנטינה מסמלת שינוי תפיסתי – ממדינה מוגבלת למדינה פתוחה
הסרת הפיקוח על הפסו ובקרות ההון עשויות לשנות את כללי המשחק עבור משקיעים זרים
יזמים ישראלים שמזהים את ההזדמנות בשלב מוקדם יכולים ליהנות מיתרון אסטרטגי בשוק מתחדש
האם הייתם שוקלים פעילות עסקית או השקעה במדינה שנמצאת בתהליך כלכלי כה דרמטי?
מהם לדעתכם הסיכונים המרכזיים בפעולה בשווקים לא יציבים – ואיך ניתן לנהל אותם נכון?
האם לדעתכם השינוי בארגנטינה מהווה סימן גם עבור מדינות אחרות באזור?
שתפו את הפוסט עם יזם או משקיע שמתעניין בשווקים מתעוררים. תייגו קולגה שכבר פועל באמריקה הלטינית. לפעמים סימן קטן יכול להוביל להזדמנות גדולה.