יצחק תשובה ומתקן קידוח נפט של חברת איתקה בים הצפוני (צילומים: אתר החברה, אייל טואג)
איתקה אנרג'י, חברת הנפט והגז הבריטית בבעלות קבוצת דלק של יצחק תשובה, מתכננת לחלק דיבידנד מצטבר של מיליארד דולר עד סוף 2025. מה המשמעות של מהלך כזה עבור החברה, המשקיעים והמשק הישראלי?
מערכת ישראל עסקים
איתקה אנרג'י, הפועלת בים הצפוני, הודיעה על כוונתה לחלק דיבידנד מצטבר של מיליארד דולר עד סוף שנת 2025. ההחלטה מגיעה לאחר שינויים משמעותיים בפעילות החברה, כולל מיזוג עם נכסי ENI האיטלקית, שהושלם באוקטובר 2024. מהלך זה הגדיל את היקף ההפקה היומי של איתקה לכ-110,000 חביות נפט ביום ברבעון הרביעי של 2024.
עם זאת, ברבעון השלישי של 2024, החברה הציגה ירידה בהכנסות, שהסתכמו בכ-385 מיליון דולר, לעומת כ-572 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. הירידה נבעה בעיקר מתקלות תפעוליות והפסקות ייצור במאגרים שאינם מופעלים על ידי איתקה.
חלוקת דיבידנד בסדר גודל כזה עשויה לשקף את הביטחון של הנהלת החברה ביציבותה הפיננסית וביכולת לייצר תזרים מזומנים חיובי מתמשך. עבור המשקיעים, מדובר בהחזר משמעותי על ההשקעה, שעשוי לחזק את אמונם בחברה. בנוסף, מהלך כזה יכול להשפיע על שוק ההון הישראלי, במיוחד לאור העובדה שקבוצת דלק, בעלת השליטה באיתקה, נהנית מתזרים המזומנים המוגבר. כך, לדוגמה, קבוצת דלק הכריזה על חלוקת דיבידנד של 250 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2024, עם תשואת דיבידנד של כ-11%.
עם זאת, יש לקחת בחשבון את התנודתיות בשוק האנרגיה העולמי, שעלולה להשפיע על הכנסות החברה בעתיד. ניהול סיכונים מושכל והמשך השקעה בפיתוח מאגרים חדשים יהיו קריטיים לשמירה על יציבות החברה.
בסיכומו של דבר, החלטתה של איתקה לחלק דיבידנד משמעותי מעידה על איתנות פיננסית וביטחון בהמשך הצמיחה. מהלך זה עשוי לחזק את מעמדה בשוק האנרגיה העולמי ולהשפיע באופן חיובי על המשק הישראלי.
האם לדעתכם חלוקת דיבידנד בסדר גודל כזה היא מהלך נכון עבור החברה? כיצד אתם צופים שהדבר ישפיע על שוק האנרגיה הישראלי? נשמח לשמוע את דעתכם.