ריי דליו(גטי)
מייסד ברידג'ווטר, אחד המשקיעים המשפיעים בעולם, מזהיר כי הגירעונות התופחים של ארה"ב עלולים להוביל למשבר פיננסי חמור תוך שלוש שנים. האם זה הזמן להיערך, ומה עשוי להיות האפקט על שוקי ההון והעסקים בעולם?
מערכת ישראל עסקים
ריי דאליו, אחד השמות הגדולים בעולם ההשקעות והפיננסים, ממשיך להתריע מפני משבר פיננסי גדול בארצות הברית. לדבריו, החוב הממשלתי של ארה"ב צומח בקצב מדאיג, והמשך ניהול גירעוני יוביל לתרחיש שבו הממשלה תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה, מה שעשוי לגרור את הכלכלה האמריקאית ל"התקף לב פיננסי".
המשמעות של משבר חוב כזה תהיה הרסנית לא רק לארה"ב, אלא גם לכלכלה העולמית. כאשר ממשלה מתקשה לממן את חובותיה, היא נאלצת להדפיס יותר כסף, מה שמגביר את האינפלציה ומעלה את הריבית. במצב כזה, ההשקעות הופכות לפחות רווחיות, עסקים מתקשים לקבל אשראי, והשוק הפיננסי נכנס לטלטלה.
מדוע זה קורה עכשיו? ארה"ב נמצאת בעשור של הוצאות תקציביות אדירות – החל מהתמודדות עם מגפת הקורונה ועד להשקעות ביטחוניות משמעותיות. במקביל, המדיניות הכלכלית של השנים האחרונות כללה ריביות נמוכות מאוד, מה שעודד נטילת חובות מסיביים על ידי הממשל, החברות והצרכנים.
החשש של דאליו הוא שהחוב יגיע לנקודה שבה השוק לא יוכל יותר לתמוך בגיוסי ההון של הממשלה, מה שיוביל לירידה בערך הדולר, זעזועים בשוק האג"ח, ולחץ כלפי מטה על הכלכלה הריאלית.
כיצד משבר כזה עשוי להשפיע על השוק הישראלי? ישראל היא כלכלה קטנה ופתוחה, ולכן תלויה מאוד במגמות עולמיות. פגיעה ביציבות הכלכלית בארה"ב תשפיע ישירות על השקעות, היצוא, שוקי ההון ושערי המטבע. חברות ישראליות שפועלות מול השוק האמריקאי עלולות להרגיש האטה בפעילות, והמשקיעים עשויים להפנות יותר הון להשקעות סולידיות ולברוח מסיכונים.
למרות התחזית המדאיגה, משברים פיננסיים לא מתרחשים בן לילה. גורמים רבים ישפיעו על ההתפתחות הכלכלית בארה"ב, כולל מדיניות הפד, רפורמות כלכליות ופעולות שיסייעו באיזון הגירעון. עם זאת, למשקיעים ולעסקים מומלץ לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות ולהיערך בהתאם.
מה דעתכם? האם משבר חוב בארה"ב הוא תרחיש סביר, או שמדובר בתחזית פסימית מדי? כיצד לדעתכם השפעה כזו עשויה לפגוע או להועיל לכלכלה הישראלית? נשמח לשמוע את דעתכם!