מימין: דוד פתאל, בעלי רשת פתאל; אמיר אפרתי, קרן ברוש; ואלי פפושדו, בעל השליטה בפארק פלאזה. (צילומים: אוראל כהן, עמית שעל)
מה המשמעות של מהלך בלתי צפוי על ידי שחקנים כבדים בשוק ההון, ואיך בעלי עסקים יכולים ללמוד מכך על שליטה, ניהול אסטרטגי והתמודדות עם שינויי בעלות?
מערכת ישראל עסקים
המקרה שבו קרן הגידור ברוש ואיש העסקים דוד פתאל רכשו 8% ממניות פארק פלאזה – מתחת לאפו של בעל השליטה אלי פפושדו – הוא הרבה יותר מרכישה של אחזקות. מדובר במהלך שנועד לא רק להרוויח אלא לשנות. שינוי באסטרטגיה, שינוי בתשואה, שינוי בגישה. עבור בעלי עסקים בישראל, בין אם הם מנהלים מסעדה בתל אביב, מפעל בצפון או רשת חנויות בפריפריה – הסיפור הזה הוא תמרור. קריאה ערה למה שקורה כשיזמים ומשקיעים מבינים שהכיוון של העסק לא מספיק חד, לא מספיק מדויק, ולא מספיק רווחי – ומחליטים להיכנס פנימה.
כשהשוק מזהה פוטנציאל לא ממומש – מישהו תמיד יקפוץ עליו. במיוחד כשמדובר בגופים כמו קרן ברוש, עם מדיניות השקעה אקטיביסטית, ואדם כמו דוד פתאל, שהפך את שמו למותג בתחומי המלונאות והנדל"ן. הרכישה של מניות פארק פלאזה בשווי הגבוה ממחיר השוק משדרת מסר ברור: יש פה הזדמנות לשינוי, ולמי שיש את הכישורים – גם רווח עתידי.
מה זה אומר לבעל עסק קטן או בינוני?
שלא משנה מה גודל החברה שלך – אתה כל הזמן נמצא תחת זכוכית מגדלת. מצד לקוחות, מצד מתחרים, ובמקרה של חברות ציבוריות – גם מצד שוק ההון. כשאתה מזניח את הדיוק הניהולי, את הבידול העסקי, את האסטרטגיה ארוכת הטווח – מישהו אחר יגיע ויציע דרך אחרת. וכשיש לו מספיק מניות או השפעה, הוא גם יוכל להכתיב אותה.
המהלך של ברוש ופתאל הוא דוגמה מרתקת לניהול סיכונים אקטיבי, תעוזה השקעתית, ואמונה ביכולת לשנות מבפנים. זה גם איתות ברור לכל מי שחושב שהוא "בטוח" בכיסא שלו – שבמציאות של היום, אין דבר כזה ביטחון ללא תוצאה.
בעלי עסקים יכולים ללמוד כמה שיעורים חשובים מהמקרה הזה. קודם כל – לעולם אל תניח שהבעלות שלך מעניקה לך שליטה אבסולוטית. שנית – תמיד תהיה צעד אחד לפני השוק. תבחן את הביצועים שלך בעיניים ביקורתיות, כמו שהיו עושה זאת קרן חיצונית. ולבסוף – אם מישהו מגיע עם אנרגיה חדשה ורוצה להיכנס פנימה, תדע איך לנצל את זה לחיזוק ולא רק כהתנגדות.
ההיסטוריה העסקית מלאה בדוגמאות של בעלי שליטה שנרדמו בשמירה, וההזדמנות להבריא את העסק נלקחה מהם בידי אחרים. המקרה הנוכחי מציף בדיוק את הדילמה הזו: האם פפושדו יראה במהלך הזה איום – או הזדמנות להאיץ שינויים נדרשים?
אם אתם בעלי עסקים, תסתכלו רגע על מה שקורה סביבכם. האם אתם באמת מנצלים את מלוא הפוטנציאל של העסק שלכם? האם יש מקום לריענון מחשבתי, שותפות אסטרטגית, או שינוי כיוון שיכול להחזיר אתכם למרכז המפה?
קרן ברוש ופתאל לא חיפשו שליטה מלאה – הם חיפשו השפעה. זה הסיפור האמיתי כאן. לא כל שינוי חייב לבוא עם מהפכה. לפעמים מספיק מיעוט חכם, עם חזון ברור, כדי להזיז את כל הספינה.
אם נדע לאמץ את הגישה הזו – נוכל להפוך את 2025 לשנה של תעוזה, ניהול חכם, והתחדשות עסקית אמיתית.
בעלי עסקים צריכים לזכור
כל עסק הוא נכס חי, נושם, משתנה
מי שלא מתקדם – נסוג
ומי שלא בוחן את עצמו – ייבחן על ידי אחרים
מה דעתכם על מהלך הרכישה הזה?
האם הייתם משתפים פעולה עם משקיע כזה – או נלחמים על כל אחוז?
קרה לכם פעם שמישהו זיהה הזדמנות בעסק שלכם לפניכם?
מה לדעתכם בעלי שליטה צריכים ללמוד מהמהלך של פתאל וברוש?
שתפו את הפוסט עם קולגה שצריך לקרוא את זה, או תייגו מישהו שבנה שותפות עסקית מפתיעה והצליח.
הקהילה העסקית מתחזקת כשאנחנו משתפים, מדברים ולומדים יחד.