חברת Meta חושפת טכנולוגיה חדשנית הממירה פעילות מוחית לטקסט מדויק
מערכת ישראל עסקים
דמיינו עולם שבו ניתן לתקשר מחשבות ישירות לטקסט, ללא צורך בדיבור או הקלדה. חברת Meta, בשיתוף המרכז הבאסקי לקוגניציה, מוח ושפה, הכריזה לאחרונה על פריצת דרך מדעית בתחום הבינה המלאכותית: טכנולוגיה המסוגלת לקרוא מחשבות ולהמיר אותן לטקסט בדיוק של עד 80%.
הטכנולוגיה מתבססת על שיטות לא פולשניות לרישום פעילות מוחית, כמו מגנטו-אנצפלוגרפיה (MEG) ואלקטרו-אנצפלוגרפיה (EEG). במהלך הניסויים, 35 מתנדבים התבקשו לכתוב משפטים בזמן שהמכשור קלט את פעילות המוח שלהם. המודל של Meta אומן על בסיס נתונים אלו, והצליח לחזות כ-80% מהמחשבות של המשתתפים.
עם זאת, ישנם אתגרים טכנולוגיים שיש להתגבר עליהם. לדוגמה, שימוש ב-MEG דורש סביבה מבודדת מגנטית, והמשתתפים צריכים להישאר ללא תנועה כדי להבטיח דיוק במדידות. בנוסף, הטכנולוגיה טרם נבדקה על אנשים עם פגיעות מוחיות, ולכן יעילותה ביישומים קליניים עדיין לא ודאית.
מעבר לפיתוח כלי תקשורת חדשני, המחקר של Meta מסייע בהבנת האופן שבו המוח מתרגם מחשבות מופשטות למילים וצלילים. הבנה זו עשויה להוביל לפיתוח ממשקי מוח-מחשב לא פולשניים, שיסייעו לאנשים שאיבדו את יכולת הדיבור לתקשר מחדש עם סביבתם.
כדי לקדם את המחקר, Meta השקיעה 2.2 מיליון דולר בבית החולים של קרן רוטשילד, ומשתפת פעולה עם מוסדות מחקר אירופיים מובילים. למרות הפוטנציאל המבטיח, הטכנולוגיה עדיין בשלבי ניסוי ודורשת שיפורים נוספים לפני שתהפוך לזמינה לשימוש רחב.
התקדמות זו מעלה שאלות אתיות ופרטיות משמעותיות. היכולת לקרוא מחשבות ולהמיר אותן לטקסט מצריכה הגנה על חירות המחשבה והפרטיות הקוגניטיבית של הפרט. החשש הוא שטכנולוגיה כזו עלולה לשמש לרעה אם לא ייושמו רגולציות מתאימות.
בעוד שהטכנולוגיה מציעה פוטנציאל מהפכני, במיוחד עבור אנשים עם מוגבלויות תקשורתיות, יש להמשיך ולבחון את ההשלכות האתיות והחברתיות שלה. האיזון בין חדשנות טכנולוגית לשמירה על זכויות הפרט יהיה קריטי בהטמעת טכנולוגיות מסוג זה בעתיד.
מה דעתכם על האפשרות לתקשר באמצעות מחשבות בלבד? האם הייתם משתמשים בטכנולוגיה כזו? אילו אתגרים אתיים וחברתיים אתם צופים בהטמעתה?